NOVES CONDICIONS DE WHATSAPP: ZERO PRIVACITAT
WhatsApp canvia les condicions d’ús per als seus més de 2.000 milions d’usuaris a tot el món. El 15 de maig és la data límit i està insistint als usuaris perquè les aprovin.
De fet, són unes modificacions que ja va intentar aprovar al gener. Però, aleshores, davant la gran polèmica i el rebuig massiu entre els usuaris que va generar pels suposats canvis que comportava, WhatsApp va optar per posposar-los tot disculpant-se i prometent que ho explicaria millor.
Què proposen aquestes noves condicions d’ús?
A tot el món, WhatsApp passarà a compartir amb Facebook, l’empresa mare, i les seves filials, com Instagram, moltes dades sobre el nostre comportament dins l’aplicació: amb qui xategem, des d’on, quan, quin dispositiu tenim,… a banda, és clar, del nostre número de telèfon i el nostre ID d’usuari de WhatsApp. Facebook també obtindrà més informació a través de les empreses amb qui xategem per WhatsApp.
D’aquesta manera, Facebook obtindrà a través de WhatsApp una radiografia encara més exacta de qui som, i així podrà ampliar el negoci de l’explotació de la publicitat.
“Des de fa anys, Facebook no aconsegueix augmentar en usuaris, però, en canvi, ha anat millorant i refinant la manera com explota les dades per augmentar els beneficis. Facebook ens coneix molt bé, millor que les nostres mares, que les parelles, és impressionant. Ara encara ens coneixerà millor per posar-nos anuncis molt més relacionats amb els nostres gustos i preferències, de manera que serà més fàcil que piquis i compris.” Ho explica l’analista de tecnologia a Xataka, Javier Lacort.
Què canvia pels usuaris?
Però, a la pràctica, per als usuaris europeus canviarà ben poca cosa. El Reglament de Protecció de Dades protegeix els usuaris i no permet que s’utilitzin aquestes dades per vendre’ls publicitat. Una situació ben diferent que la de l’Índia, el banc de proves de Facebook.
“WhatsApp és una religió a Espanya, però només per a una cosa: enviar i rebre missatges de grup o privat. A l’Índia, WhatsApp és una religió per a tot. Totes les ofertes que proposa WhatsApp són molt emprades. Hi ha WhatsApp Pay, s’hi fan transaccions comercials, pagaments a través de WhatsApp, reserva directa de negocis…”
La normativa europea ha forçat Facebook a fer dos documents diferents sobre les noves condicions d’ús: la versió europea i la de la resta del món. Ara bé, per als usuaris europeus hi ha igualment l’obligatorietat d’aprovar aquesta nova política de privacitat, on s’explica més detalladament quina informació recull de nosaltres, tot i que especifica que no la podrà fer servir per a les finalitats de l’empresa de Facebook.
Què passa si no les acceptem?
Per decidir si marxem o ens quedem a WhatsApp, la data límit és la mateixa: el 15 de maig. A partir d’aleshores, si no hem aprovat la nova política de privacitat, l’amenaça de WhatsApp és que no podrem ni escriure ni llegir missatges. Sí que rebrem notificacions si algú ens escriu, però no podrem accedir al contingut dels missatges. El WhatsApp dels usuaris passarà a estar inactiu. I 120 dies després, és a dir, el 15 de setembre, segons WhatsApp, el compte es desactivarà del tot i s’eliminarà.