Vivim en una era on la privacitat en línia és una preocupació creixent. Les nostres dades digitals són un recurs valuós, i, segons un estudi acabat de publicar per Mobilsicher, la manera en què Facebook gestiona aquestes dades privades deixa molt a desitjar. Si fas servir Facebook, hi ha una gran possibilitat que la teva informació personal acabi en una llista composta per fins a 892 empreses. Això és el que diu l’estudi i el que necessites saber per protegir-te.

El mecanisme de la recopilació massiva de dades
L’estudi revela que les aplicacions de Facebook i Meta estan dissenyades per recopilar i compartir informació de manera sistemàtica. Fins i tot quan no estem compartint activament res, la plataforma i les seves associades estan absorbint informació sobre nosaltres.

Els investigadors van identificar un total de 186 empreses amb accés directe a les dades privades, però, a través d’una complexa xarxa de col·laboradors, la informació arriba a ser accessible per fins a 892 entitats. Aquestes dades inclouen:

Informació del perfil, com el nom, correu electrònic i ubicació.
Activitat dins i fora de Facebook, com les pàgines visitades, els “m’agrada” i la interacció amb els anuncis.
Dades dels dispositius, incloent-hi identificadors únics i la xarxa des de la qual estàs connectat.

Què en fan amb les dades?
Les dades recopilades no són només per a ús intern de Facebook. L’estudi indica que Meta utilitza aquesta informació per enriquir els perfils d’usuaris que després ven a anunciants i altres empreses. Aquestes entitats poden usar la informació per personalitzar els seus anuncis o fins i tot vendre’ls a altres empreses en una cadena interminable de compravenda de dades.

A més, aquest ecosistema de dades permet crear perfils extremadament detallats dels usuaris, fins i tot amb aspectes que mai compartiríem conscientment. Algunes aplicacions i serveis poden accedir fins i tot a dades de la nostra ubicació, contactes, historial de trucades i missatges.

Qui es beneficia de la teva informació?
Aquestes són algunes de les categories d’empreses que reben les dades privades dels usuaris de Facebook:

Anunciants i agències de publicitat: per crear campanyes publicitàries altament dirigides.
Consultores i assessores de màrqueting: per comprendre millor el comportament dels consumidors.
Empreses de dades i anàlisi: per construir i vendre perfils de consumidors.
Empreses tecnològiques: per desenvolupar noves eines i serveis.
Plataformes de comerç electrònic: per personalitzar l’experiència de compra.

Què pots fer per protegir-te?
Protegir la privacitat en línia no és fàcil, especialment quan fem servir serveis gratuïts com Facebook que es basen en la recopilació de dades per mantenir-se rendibles. Però hi ha algunes accions que pots prendre per minimitzar l’exposició de les teves dades:

Revisa i ajusta les configuracions de privacitat: controla qui pot veure les teves publicacions, informació de perfil i activitat.
Desactiva el seguiment d’activitat fora de Facebook: impedeix que Facebook segueixi la teva activitat en altres llocs web.
Utilitza navegadors privats o eines de bloqueig de rastrejadors: per limitar la quantitat d’informació que les plataformes poden recopilar.
Fes una auditoria de les aplicacions connectades: desconnecta aquelles que ja no necessitis o no confiïs.
Educa’t sobre pràctiques de privacitat: mantén-te informat sobre com les teves dades es poden fer servir i pren decisions informades.

Conclusions
Aquest estudi ens recorda que, com a usuaris, necessitem ser conscients de com es manegen les nostres dades privades a internet. Les plataformes com Facebook poden semblar gratuïtes, però el preu real el paguem amb la nostra informació. Prendre accions per protegir la nostra privacitat és una necessitat cada vegada més urgent en el món digital actual.

Aviat a Ticges farem cursets de seguretat i privacitat a les xarxes. Si estàs interessat, escriu un correu electrònic a info@ticges.com o un missatge de WhatsApp al 638779952.